VM I TRUSE

av: KRISTÍN A. SANDBERG, forfatter.

Omtrent hver gang hun Mia Hundvin åpner kjeften, tenker jeg på Lars-Raymond. Han var en gutt i sjette klasse som ga deg fem kroner hvis du ble med ham bak skolen og viste frem jenterompa di. Det var et stående tilbud. Dessverre medførte det at de som slo til, ble minnet om at de hadde solgt synet av rompa si til Lars-Raymond og kompisene hans i veldig mange år. Det var sikkert fine romper, bevares. Men noen av jentene ble veldig lei seg etter hvert som rompereferansen ble viktigere enn at de samme jentene vant serien for Piker 13 året etter. Det er alltid kjøpers marked, og kjøper bruker det han har kjøpt til det han vil. Han selger det videre, for eksempel, til andre som vil høre om rompa til den som fikk femmeren. Og det var ikke for å vise sin respekt. Heller ikke for å gi dem selvtillit.

Mia Hundvin viser frem trusa si, og gjør seg til talskvinne for at damer som, i tillegg til å gjøre store idrettsprestasjoner, også kan selge bilder av nakenheten sin for å vise at de har selvtillit, eller tjene penger til klubben de spiller for. "Bildet viser jo bare at jeg er ei jente med selvtillit,", sier hun til Natt&Dag (Dagbl. 26.06.03) Noen vil alltid se på romper og lår og pupper. Særlig hvis det er kjendisromper, kjøpepupper eller jentelår. Var det dumt av oss ikke å starte salget i sjette klasse? Bør alle jenter selge avkleddheten sin? Hva ønsker Mia Hundvin å bidra til?

Det er ikke mangel på selvtillit som får oss til å la være å vise frem rompa vår til fremmede andre. Det er en følelse av at den ikke er til salgs.

Jeg kan fremdeles skaffe telefonnummeret til Lars-Raymond, og for hva jeg vet, kan det hende han fremdeles er interessert? Juba, juba.

 

Balletak i Barne-TV!

Av: Kristín A. Sandberg, forfatter

- Gi deg da! Ropte Frida, en bifigur i animasjonsfilmen om brødrene Thomas og Tim på Barne-TV (NRK, 08.08.03). Da hadde Tim forvekslet henne med en havfrue han lekte at han møtte. Havfruen hadde bare hale og nakne pupper, og barnet Tim begynte å sikle av begjær når han så dem. Derfor måtte han ta på dem. Humoren på barne-TV var at det ikke var en havfrue, men en ordentlig jente! Som altså utbrøt "Gi deg da!", siden hun ikke syntes det var morsomt at han klådde på puppene hennes. Og slik lærte alle vi som så barne-TV den dagen, at gutter sikler når de ser nakne pupper, at de ta på dem, at jenter må sette grensen og at det er morsomt når gutten ikke klarer å la være å klå likevel. Dette er nyttig lærdom når de samme barna blir voksne, får ordentlige pupper og møter vanlige menn. Fisker, og gjeninnsatt lokallagsleder i Kr.F. Helge Kindervåg har, meg bekjent, aldri uttalt seg om havfruer. Han har derimot uttalt seg om det å være en vanlig mann. –Det er ikke så lett å skille seksuell tilnærming og det å være en vanlig mann, sier Kindervåg til Aftenposten (14.08.03). Så vanskelig er dette for Kindervåg, at han ble anmeldt og funnet skyldig. Er det slik at en vanlig mann ikke kan skille mellom når han er seksuelt aktiv og når han ikke er det? Er det slik at vanlige menn er i tvil om når deres kropp slutter og en annens begynner? Er vanlige menn usikre på om de kan ha noe annet enn et seksuelt forhold til kvinner? Hvordan skal vi som har pupper forholde oss når vi møter vanlige menn? Skal vi la dem klå litt til de får utløp for den verste kløen og så skrike som Frida på barne-TV? Eller er det klokt å benytte føre vár prinsippet og skrike et LIGG UNNA allerede mens den vanlige mannen er på armlengdes avstand, bokstavelig talt?

Når kvinner utsettes for uønsket seksuell oppmerksomhet fra andre er det et poeng at det ytes motstand. Det skal ytes motstand på en måte som oppleves som nok, enten av den som klår, eller senere av det juridiske systemet, hvis hun anmelder krenkelsen. Hvorvidt et skingrende

–Gi deg da! er nok motstand, vites ikke. På NRK Barne-TV hjalp det ikke Frida. "Hvis en kvinne tok balletak på en mann, ville ikke det blitt anmeldt", sier advokat Marte Svarstad Brodtkorb til Dagbladet (16.08.03). Kan vi håpe på et skikkelig balletak fra Frida i barne-TV, i det hun forveksler Tim med Kindervåg?

 

   Back  Bøker   Kronikker

Copyright © 2005 Sandberg • Kristoffersen ANS
Sist endret: 14 mars 2009